Ons repertoire

Gedurende de jaren heeft Cantate Domino als koor een indrukwekkend repertoire opgebouwd met flink wat missen en motetten uit diverse periodes uit de muziekgeschiedenis. Tevens is er voor Nederlandse gezangen en het Gregoriaans de nodige aandacht. Om een beeld te vormen over wat Cantate Domino zoal zingt, volgt hieronder een korte beschrijving van de muziekgeschiedenis waaruit het repertoire is opgebouwd.

Gregoriaans

gregoriaansHet gregoriaans heeft zijn oorsprong in de negende eeuw en wordt gekenmerkt door een eenstemmige vocale melodische lijn van beperkte omvang en met een beperkte dynamiek. Het gregoriaans wordt uitsluitend door mannen gezongen. De mannen van Cantate Domino zetten dan ook graag hun beste beentje voor met niet alleen met het alom bekende Credo of het Pater Noster, maar ook voor vaste en wisselende gezangen op verschillende kerkelijke hoogtijdagen.

De Duitse periode

wamozartTijdens de Barok tot aan de Romantiek (van de zeventiende tot de negentiende eeuw) neemt de Italiaanse invloed steeds meer af. Duitse componisten krijgen steeds meer naam. De muziek ontwikkelt zich van harmonisch naar melodisch met steeds meer ruimte voor dynamiek. Het is dan ook niet vreemd dat veel van het repertoire uit deze periode stamt. Componisten uit die tijd zijn onder andere Bach, Haydn en natuurlijk Mozart. Vooral de muziek van Wolfgang Amadeus Mozart is ruim in het repertoire aanwezig en wordt met enthousiasme gezongen.

De Italiaanse periode

dapalestrinaTijdens de Renaissance (de zestiende eeuw) is de dominantie van Italië in de kerkmuziek op zijn hoogtepunt. Deze periode heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de katholieke kerkmuziek. De composities worden gekenmerkt door een heldere melodische structuur en gebalanceerde harmonie in de zangpartijen. De muzikale hervorming binnen de Katholieke Kerk waartoe het Concilie van Trente (1545 - 1563) besloot, oriënteerde zich sterk op de Italiaanse stijl. Componisten uit die tijd zijn onder andere Giovanni da Palestrina en Lodovico Viadana; componisten die bij Cantate Domino dan ook niet ontbreken.

de 19e en 20e eeuw

perosiNa Mozart komt er steeds meer ruimte voor eigentijdse componisten uit alle windstreken. Uit deze periode staat er ook de nodige werken op het repertoire. Gedacht kan worden aan Hendrik Andriessen met het prachtige te Deum Laudamus of de Rus Alexander Gretchaninov. Ook de Italiaanse componisten zijn weer aanwezig zoals bijvoorbeeld Don Lorenzo Perosi, een van de bekendste kapelmeesters van de Sixtijnse kapel.

Kerstrepertoire

jrutterNaast het gewone repertoire is er ook ruim aandacht voor speciale kerstmuziek. Elk jaar wordt voor het traditioneel 'Romantisch Kerstconcert' een selectie gemaakt uit de vele kerstgezangen die tot het repertoire behoren. In het concert zijn steevast werken opgenomen van de nog in leven zijnde John Rutter, een Brits componist/dirigent die de Cambridge Singers tot een van de beste kamerkoren uit Engeland heeft gemaakt. Een nieuwe trend van Cantate Domino is om kerstmuziek uit verschillende landen – en in verschillende talen – ten gehore te brengen.